Bir tür likidite toplayıcı olan Curve Finance merkezi olamayan borsa şeklinde ifade edilir. Piyasalara likidite yaratımını destekleyen bir protokol olup kullanıcısına Ethereum tabanlı varlıkları rahatça takas edebilme olanağı sunar. Yatırımcılara teşvikler sağlayan bu merkeziyetsiz borsa 2020 yılının Ocak ayından bu yana kullanılmaktadır. İçerisinde yirmi iki farklı işlem çifti olan borsada 7 tane coin olup bunlar gün geçtikçe gelişmektedir.

Curve Finance DeFi sistemini benimsemesi ile fark yaratmaktadır. CRV adına sahip olan altcoin Curve Finance platformu tarafından oluşturulmuştur. Bu coinin dağıtılması için ICO yerine teşvik programı uygun görülmüştür. Dağıtımı yapıldıktan sonra geriye %5’lik son kısım kalmış ve bu da rezerv amaçlı olarak acil durumlarda kullanılmak üzere saklanmıştır.

Curve Finance Kullanım Amacı Nedir?

Gün geçtikçe daha fazla ilgi gören Curve Finance DAO token kullanım amacı finansal bir platform aracılığıyla trader kullanımını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Curve DAO sistemine ortaklık etmek de kullanım amaçları arasında yer almaktadır.

CRV sahibi olan kişiler geçerli olan oy sistemi sayesinde protokole yön verilmesine aracılık etme imkanına sahiptir. Buradan da anlaşılacağı üzere eski sahiplerin düşüncelerine önem verilmektedir.

Merkezi olmayan borsa olması yönüyle fark yaratan Curve Finance CRV kullanıcılara düzenli şekilde altcoin alıp satabilmek için ortam hazırlamaktadır. Tek varlık belirlenmesine karşı son derece duyarlı olan bu ortam sayesinde herkes likidite sağlayabilir.

Curve Finance Riskli Midir?

Kendi içerisinde yedi tane curve havuzuna ayrılan likidite sürekli denetlenmektedir. Her havuz içerisinde farklı varlıklar ile takas mümkün olup likidite sağlayıcılarına özel ERC-20 token verir. Bu durum likidite sağlayıcılara uzun dönemli kazanç fırsatı sunmaktadır.

Yapılan işlemlerde piyasa riski her zaman mevcuttur. Diğer protokollere kıyasla burada esas risk geçici kayıpları muzdarip hale getirmektedir. Yani yaşanan kayıplar geçici olacaktır. Burada kripto para birimini cüzdan hesabında tutma anlayışı yerine curve isimli otomatik piyasa protokollerine yatıran kişiler vardır. Yaşanacak kaybın ya da riskin büyüklüğü mevcut piyasada geçerli olan Curve Finance price seviyelerine göre farklılık gösterecektir. Bunun için sürekli piyasayı takipte olmakta yarar vardır.

Curve Finance Nasıl Arz Edilir?

Curve finance dağıtım planlamasına göre uygulamada %61 likidite sağlayıcılarına gidecek şeklinde belirlenmiştir. Bu coinler piyasaya sürülmeden evvel aktif olan likidite sağlayıcılarına dağıtım yapılmaktadır. Geriye kalan %31lik kısım curve hissedarlarına, %3’lük bölüm ise curve çalışanları için ayrılmıştır. Son %5’lik bölüm ise acil durumlar için ayrılmıştır. Bu oran yaklaşık 150 milyon dolar seviyesine denk gelmektedir. Ayrılan bu kısım acil hallerde kullanılan yakılabilir fonlar olarak da nitelendirilir. Burada farklı olan nokta herkesin piyasaya likidite yapabiliyor olmasıdır. Bu durum defi protokollerinde ilginç sayılan kısım olarak da tabir edilir.