Son dönemlerde adı sıklıkla duyulan kripto paralardan biri olan Dogecoin (DOGE) 2013 yılının Aralık ayında ortaya çıkmıştır. Günümüzde yatırım ve işlem amaçlı kripto paraların daha fazla tercih edilmesi sebebiyle Dogecoin (DOGE) ve türevleri dijital paralar gündemde yer tutmaktadır.
Geleneksel bankacılık işlem ücretlerinin olmadığı ve aynı zamanda eğlenceli bir ödeme sistemi oluşturmak amacıyla tasarlanan Dogecoin (DOGE) Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından üretilmiştir. Ocak 2014 tarihine gelindiğinde bu para birimi ulaştığı toplam işlem hacmi ile Bitcoin de dahil olmak üzere çok sayıda kripto para birimini geride bırakmıştır. Yaşanan bu Dogecoin (DOGE) yükselişi devam etmiş, 7 Ocak 2018 tarihinde 0,017 dolar zirvesine erişmiştir.
Dogecoin (DOGE), blockchain teknolojisinde bir yenilik çıkarma amacı olmadığı için transferleri, Litecoin kripto para biriminin kurduğu blockchain ağı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Litecoin ağında yapılan güncellemeler Dogecoin (DOGE) ağı için de geçerlidir.
İlk ortaya çıktığında Dogecoin (DOGE) yatırım amacıyla her bir blok madenciliği için kullanıcıya rastgele bir ödül verilmekte iken ilerleyen zamanlarda bu ödül statik hale dönüştürülmüştür.
Dogecoin (DOGE) Özellikleri Nelerdir?
İsmini ünlü bir internet karakterinden alan Dogecoin (DOGE) daha erişilebilir ve dost canlısı bir kripto para olması amacıyla tasarlanmıştır. Bu sayede Bitcoin’in karmaşıklığından kaçan kullanıcılara erişimini mümkün olacağı düşünülmüştür.
Dogecoin (DOGE) piyasası açısından bakıldığında bu para birimi en aktif ve en büyük topluluklardan birine sahip olmasıyla bilinir. Özellikle bahşiş hizmeti için yaygın olarak kullanılan bu kripto para çeşitli projeleri finanse etmek amacıyla da tercih edilmektedir. Bahşiş amaçlı kullanım şeklinde kullanıcılar tanınması gerektiğine inandıkları katkılar ya da göndericiler için diğer kullanıcıya bahşiş vermektedir. Bunun etkili olduğu ifade edilmektedir.
Dogecoin (DOGE)’i diğer kripto para birimlerinden ayıran en önemli özellik deflasyonist değil enflasyonist olmasıdır. Yani dolaşımdaki Dogecoin (DOGE) ile ilgili herhangi bir sınırlama yoktur. Bitcoin ve benzeri para birimleri sınıra ulaştığında madenciliğe devam etmek bir süre sonra karlı hale gelmeyecektir. Bu nedenle Dogecoin (DOGE) uzun vade işlemleri açısından da avantajlıdır.
Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Dogecoin (DOGE) satın alma fikrine sahip olan kişiler için genellikle ilk adım Dogecoin (DOGE) madenciliği olacaktır. En basit şekliyle bakıldığında bu işlem Dogecoin (DOGE) blockchain’inde işlemlerin onaylanması sonucunda yeni Dogecoin (DOGE) ile ödüllendirilmektedir. Ancak bu onay için karmaşık matematiksel denklemlerin çözülmesi gerekir ve bu amaçla güçlü özelliklere sahip donanımlı bilgisayarlar tercih edilir.
Dogecoin (DOGE) madenciliği yapılırken blok süresi, zorluk seviyesi, algoritma ve ödül yönlerinden diğer kripto para birimlerine kıyasla farklılıklar vardır. Örneğin Dogecoin (DOGE) için dakika başına blok süresi 1 iken bu süre Bitcoin için 10 dakika, Litecoin için ise 2,5 dakika olarak ifade edilir. Yani Dogecoin (DOGE) madenciliği yapmak diğerlerine göre daha hızlıdır.
Madencilik yapmak için kullanıcılara solo ve madencilik havuzu olmak üzere iki farklı seçenek sunulur. Soloda işlemleri kişi kendi başına yapar. Havuz mantığında ise işlemleri onaylatıp ödül kazanmayı amaçlayan ve işlem güçlerini paylaşarak artıran bir grup kullanıcı yer almaktadır. Eğer havuz kapsamında madencilik yapılırsa bunun için bir ücret ödemek gerekecektir. Ayrıca ödül alındığında bunun bir kısmı kişiye kalacaktır.
Solo madencilik yaparken ise bekleme süresi uzun olup risk biraz daha yüksektir. Yani ilk blok ödülü alabilmek için beklenmesi gereken süre haftalar ya da aylar olabilir. Fakat bir ödül kazanıldığında bir paylaşım olmaz ve bunun tamamı kullanıcıya kalır. Bu sayede ücret ödemeye de gerek kalmayacaktır. Elde edilecek kazanç belirlenirken ise o an geçerli olan Dogecoin (DOGE) TL fiyatı geçerli olacaktır.