Ethereum yatırımcılarının bilmesi gereken gerçekler bu makalenin konusu. Yıl başladığında, Bitcoin’in piyasa değeri açısından hakimiyeti %72 gibi yüksek bir değerde idi. Yazının yazıldığı sırada bu oran %46’ya düştü. Bu arada, Bitcoin yıl başından bu yana % 100’ün üzerinde yükseldi. Bununla birlikte, bazı altcoinler artışlarıyla Bitcoin’i geçtiler.
Ethereum büyük rol oynadı
Evet, Bitcoin’in genel yükselişi ve yeni ATH’ler piyasayı şekillendirmede bir rol oynamış olsa da, başka bir altcoin’in, Ethereum’un, altcoin piyasasının geri kalanını toparlamada daha büyük bir rol oynadığı söylenebilir. Dünyanın en büyük altcoin’i, yılın başından bu yana neredeyse %400 arttı. Dahası, Bitcoin gibi, altcoin geçtiğimiz birkaç hafta ve ay içinde birbiri ardına yeni tüm zamanlar rekoru kırdı. Bitcoin’in aksine, son zamanlarda, grafikler üzerindeki yükseliş trendinin biraz daha tutarlı olduğu kesin.
Şimdi akıllardaki soru bu yükselişin devam edip etmemesiyle ilgili olacak. Ethereum’un fiyat rallisinin devam etme ihtimali var mı? Bu soru, özellikle bir trader veya yatırımcıysanız, sorulması gereken önemli bir soru. Bununla birlikte, Blockchain metriklerinin Ethereum’u en azından kısa vadede daha fazla desteklediğini görüyoruz. Bu durum, Santiment’in en son Insights raporunun konusuydu. Aynı bulgu, ETH’nin fiyat artışlarına karşılık gelen, altcoin ile ilişkili sosyal hacimde de söz konusu. Örneğin, sosyal medyada ETH ile ilgili ifadeler 10 günde %255’in üzerinde büyüdü. Aslında, 3 Mayıs’ta ETH için sosyal hacim 2017’de görülen seviyelerin ötesine geçti.
Altcoin, grafiklerde 3.550 $’lık bir ATH’ye ulaştığında, ETH’nin borsa akış dengesi “borsalardan daha fazla hareket eden koinleri” güçlü bir şekilde tercih etti. Santiment’e göre bu durum, daha yüksek bir sürekli büyüme şansı ve daha düşük büyük satış riski anlamına geliyor. Bunun nedeni, gittikçe daha fazla insanın artık ETH’lerini olası satışlar için borsalarda tutmak yerine HODL yapma amacıyla cüzdanlarına geri götürmesidir. Bu bulgu, birçok yatırımcının ve hodler’in uzun vadede kripto varlığın fiyat performansına duyduğu güveni de vurguladı.
Yukarıda belirtilen bulgu ve sonuçları, son birkaç aydır, en iyi borsa adresleri tarafından tutulan ETH arzının grafiklerde istikrarlı bir şekilde düştüğü gerçeğiyle desteklenebilir. Geçtiğimiz 8 ayda, özellikle son ETH 2.0 gelişmelerinin ve piyasanın daha geniş yükselişinin ardından ETH’de çarpıcı bir artış söz konusu. Borsa dışı balina varlıkları zirveye ulaşırken, daha küçük perakende ETH sahipleri de kripto para birimini daha yeni zirvelere çıkardı. Yazım sırasında, Ethereum’un günlük aktif adres sayısı 959,640’a yükselmişti. BitInfoCharts’a göre bir yıl önce aynı rakam 400.000 kadar düşüktü.
Büyümeyi tetikleyen diğer unsurlar
Son olarak, ETH 2.0’daki ilerleme ve S&P Dow Jones’un bir Ethereum endeksi başlatması gibi ekosistem merkezli gelişmeler katkıda bulunurken, bu büyümeyi de tetikleyen şey, DeFi’nin bizzat büyümesi. Merkezi Olmayan Finans, geçen yıl bir hit haline geldi ve çoğu Ethereum blok zincirini bir platform olarak kullandığından, DeFi alanının popülaritesi ve büyümesi Ethereum’u etkiledi. Bu durum, son 10 gün içinde de açıkça görülen bir gerçek. Borsaların arzını yitirmesi ve gaz ücretlerinin düşmesiyle birlikte, DeFi’de kilitlenen değer sadece üç ayda ikiye katlandı.
Bu nedenle yakın vadede, ETH’nin grafiklerde daha fazla yükseliş göstermesi çok muhtemel. Bununla birlikte, uzun vadede, Bitcoin ile güçlü korelasyonu sayesinde biraz daha belirsizlik söz konusu. Nisan ayındaki amortisman nöbetleri kendini tekrar ederse, altcoinlerin düzeltmelerinin bir kez daha görülmesi muhtemel.