Devlete ait CITIC Limited şirketinin bir yan kuruluşu olan China CITIC Bank (CNCB), bireylerin ve tüzel kişilerin Bitcoin (BTC) ve altcoin’ler gibi dijital varlıkları satın almak veya ticaretini yapmak için banka hesabını kullanmasını yasakladı. Açıklamaya göre, bu karar kara para aklama risklerini önlemek adına alındı.
Çin’de devlet destekli bankadan Bitcoin ticaretine ban
Çin merkezli CITIC Bank, geçtiğimiz günlerde bir bildiri yayınladı ve o andan itibaren hiçbir kurum veya bireyin, işlem fonundan Bitcoin ve Litecoin çekimi, yatırımı gibi ilgili işlemler gerçekleştiremeyeceğini açıkladı. Yani CITIC Bank hesabı ile bu tarz işlemler gerçekleştiremeyecek. Banka, bu tarz işlemlerin gerçekleştirilmesine yönelik bir girişimde bulunulması takdirde, ilgili hesapların işlemlerini askıya alma veya iptal etme hakkına sahip olduğunu söyledi.
Bu bilgiyi yakın bir zamanda blockchain araştırmacısı ve gazeteci Wu Blockchain paylaştı. Wu, aşağıdaki ifadeleri kullandı:
Çin’in devlet bankası CITIC Bank, RMB’nin yasal para birimi statüsünü korumak ve kara para aklama risklerini önlemek amacıyla kurumların ve bireylerin Bitcoin ve Litecoin satın almak ve ticaretini yapmak için bu banka hesabını kullanmalarının yasak olduğunu duyurdu.
Bankanın açıklaması 22 Nisan’da yayınlandı.
Tüm bankalar kripto para işlemlerini reddetmiyor
Kriptokoin.com olarak daha önce de bildirdiğimiz üzere HSBC de kripto para birimleriyle bağlantısı olan hiçbir işlemi kabul etmeyeceğini duyurmuştu.
Ancak kripto para birimlerine sıcak bakan, bakmaya başlayan birçok kurum ve banka da bulunuyor. Örneğin Morgan Stanley ve JP Morgan Chase gibi birçok varlık yönetimi şirketi bu yıl Mart ayında yönetim müşterilerine Bitcoin fon hizmetleri sağlayacağını duyurdu. Öte yandan Bank of New York Mellon, müşterileri adına bir varlık yöneticisi olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yönelik saklama, transfer ve ihraç hizmeti sunacağını açıklamıştı.
China CITIC Bank, daha önce CITIC Industrial Bank olarak bilinen CITIC Group’un en büyük yan kuruluşudur. Bankanın ülkede en büyük yedinci banka olduğu biliniyor.