TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın, ‘Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri’ raporunda, dijital, sanal ve kripto paralarla ilgili önemli detaylar ortaya çıktı. TBMM tarafından hazırlanan raporda, devletin, kripto para piyasasından yarar elde etmesi için teşvik edici düzenleme yapılması tavsiye edildi. Raporda, “Riskler kıymetlendirilerek teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek” denildi.
Kritik rapor ortaya çıktı: TBMM’den önemli Bitcoin tavsiyesi!
Milliyet’in haberine göre, TBMM Türkiye’de de hatırı sayılır süreç yoğunluğuna ulaşan, ‘dijital, sanal ve kripto’ para sistemlerini mercek altına aldı. Altın ve nakit para sistematiğinin tarihî sürecinin masaya yatırıldığı raporda, “Bitcoin; bankaların, aracı kurumların, otoritelerin ve hükümetlerin kontrol ve düzenlemelerinden, her türlü süreç masraflarından ve kısıtlamalarından uzaktır” denildi. Bitcoin’in klasik ödeme aracı olan kâğıt para yahut dijital paraların yerini almasının günden güne arttığı belirtilen raporda, Türkiye’nin Bitcoin’i izlemesi gerektiği vurgulanarak, “Riskler kıymetlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek” tespiti yapıldı.
Milliyet’in ulaştığı TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın 16 Nisan 2021 tarihli, ‘Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri’ raporunda, dijital, sanal ve kripto paralar, ayrıntılı halde anlatıldı. Kripto, dijital ve sanal paraların karıştırıldığına dikkat çekilen raporda, şöyle denildi:
Kripto paralar dışındaki dijital ve sanal paralar, kendi başlarına para ünitesi değildirler. Temsil ettikleri ülkenin ulusal para ünitesine dayalıdırlar ve o ülkenin merkezi otoritelerince düzenlenip denetlenebilirler. Yani, dijital olarak bir pahası temsil eden varlıklar dijital para ünitesidir. Bu para ünitesinden prestiji para cinsinden tanımlananlara elektronik para, prestiji para cinsinden tanımlanamayanlara ise sanal para denilmektedir. Merkezi olmayan sanal paralardan şifre bilimi kullananlar ise kripto para olarak isimlendirilmektedir.
Raporda kripto para piyasasının derinliğine ve önemine dikkat çekiliyor
Kripto paraların, kâğıt paralara kıyasla, merkezi olmayan yapı arzettiği belirtilen raporda, “Merkezi olmayan bu yapının denetimi blok – zincir (Blockchain) ismi verilen bir nevi kayıt defteri niteliğindeki süreç data tabanları tarafından gerçekleştirilmektedir” bilgisi aktarıldı. Raporda, günümüzde ulaştığı nokta prestijiyle, alternatif bir finansal sistem dahilinde kripto para ünitelerinin, kayda bedel derinlikte bir para piyasası oluşturduğu kaydedildi. Raporda konuya yönelik şu ifadelere yer verildi:
Bitcoin ve alt coin’lerin alternatif para ünitesine karşılık gelmesi ve rastgele bir otoriteye bağlı olmaması, karapara aklanması ve yasadışı süreçlerde kullanılması üzere tenkitleri beraberinde getirse de mevcut şartlarda dijital para olgusunun varlığı bir tarihî birikimin muvaffakiyet kademesi olarak görülmekte ve bu etaba ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir.
TBMM, Bitcoin fiyatındaki büyümeye ve gelişmeye vurgu yapılıyor
Bitcoin’e farklı bir başlık ayrılan raporda, 2009’da piyasaya sürülen birinci kripto para Bitcoin’in 18.6 milyona ulaştığı, toplam piyasa kıymetinin ise 1.178 trilyon dolara ulaştığı ve günlük ortalama 326 bin 653 süreç gerçekleştirildiği belirtildi.
Raporda, pek çok ülkede dijital paralar için düzenleme ve denetleme yoluyla kısıtlamalar yapıldığı, yeniden de pek çok ülkenin bu teknolojik sıçramayı yakından takip ederek sayıları 2 bini aşan dijital paraların statülerine ya yasal bir meşruiyet kazandırma ya da kendi bünyelerine alma çalışmaları bulunduğu lisana getirildi.
Rapor: Bitcoin’in getirdiği teknolojiler umut verici ve gelişmeye açıktır!
Raporun sonuç kısmında şu ifadeler yer alıyor:
Alışık olduğumuz altın ve nakit paralarla karşılaştırıldığı vakit sanal kripto-para olan Bitcoin epey yenidir. Getirdiği teknolojiler umut verici ve gelişmeye açıktır. Bitcoin’den sonra pek çok altcoin’ler geliştirilmiştir, ancak şimdilik hepsinin başarısı Bitcoin’e endekslidir. Bitcoin; banka, aracı kurum, otorite ve hükümetlerin kontrol ve düzenlemelerinden, süreç masrafı ve kısıtlamalarından uzaktır. Bitcoin’in kâğıt para yahut dijital paraların yerini alması, günden güne artmaktadır. Bitcoin’le duyurulan blok-zincir teknolojisi ise sağlam bir aracıya gereksinim duyulan tüm hizmetlerde kullanılabilecek bir teknolojik tahlildir. Blok-zincir, Bitcoin’in başarısına da endeksli değildir.
TBMM: Ülkemizin, Bitcoin’i izlemesi gerekiyor! Bitcoin pazarından gelir elde edebiliriz
Raporda son olarak devletin, “kripto varlıkların rastgele bir düzenleme ve kontrole tabi olmaması, merkezi bir muhatabının bulunmaması, piyasa kıymetlerinin çok oynaklık göstermesi, yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi yahut sahiplerinin bilgileri dışında adapsız olarak kullanılabilmesi ile süreçlerin geri dönülemez olması üzere nedenlerle kıymetli riskler barındırdığı” görüşünde olduğu aktarıldı. 30 Nisan 2021’de yürürlüğe girecek, ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetmeliğe’ de yer verilen raporda, devletin bu piyasadan kar elde etmesi için teşvik edici düzenleme tavsiye edildi. Raporda, “Ülkemizin, Bitcoin’i izlemesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Tüm riskler kıymetlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek” denildi.