Thodex Olayında Ayrıntılar Ortaya Çıkıyor

Thodex olayında yeni gelişmeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Argümanlara nazaran Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer’in borsaya ilişkin olduğu düşünülen bir cüzdanı boşalttı. Bahsi geçen transfer ise dünyanın en değerli kripto para borsalarından Binance’e yapıldı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Cumhuriyet’te yer alan habere nazaran Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer, tezler hakkında açıklama yaptığı 22 Nisan’da, bir cüzdanı boşalttı. Bunu yaparken de Binance’i kullandı. Türk kripto para borsalarının transfer süreçlerinin paylaşıldığı Muhabbet Alert’te yer alan datalara nazaran Thodex’in borsada kullandığı cüzdanlarından birinden transfer gerçekleştirildi. Etherscan.io üzerinden takip yapıldığı vakit Thodex’e ilişkin olan bu cüzdandan çeşitli süreçler ve transferler yapıldığı görülebiliyor. Datalara nazaran borsanın cüzdanından 20 Nisan’dan itibaren yapılan süreçlerin dışarıya aktarıldığı görülüyor.

Thodex tarafından 22 Nisan’da 25 milyon 708 bin 232 adet Holo’nun transfer edildiği esasen biliniyordu. Bu transferin ise Binance’e yapıldığı tabir ediliyor. Borsaya kripto paraların yollanmasından sonra tıpkı ölçüde çıkış olmaması da dikkat çekiyor. Bu transferlerden çabucak sonra ise CEO Özer’in Thodex toplumsal medya hesabından açıklama yapmış olması da önemki bir ayrıntı.

İzi Kaybedilebilir mi?

Hususla alakalı olarak Cumhuriyet’e konuşan kripto para alım-satım platformlarından birinde Araştırma Müdürü olan misyon yapan Helin Çelik, şunları söyledi:

“Blokzincir teknolojisinin şeffaf olması sayesinde cüzdanlar ortası yapılan transferler tespit edilebilir. Bunun için transfer yapmak ismine kullanılan cüzdanların bulunması kâfi olur. Lakin, sonraki süreçte transferi yapılan coinlerin çeşitli yollarla farklı cüzdanlara aktarılması kelam konusu olabilir. Bu noktada, çok küçük kesimler halinde yapılan transferler ya da farklı usullerle coinlerin izinin kaybedilmesine sebebiyet verebilir.”

Çelik, konuşmasının devamında şu sözleri kullandı:

“Kripto para alım satım platformlarının risk istikrarlarını düzgün bir biçimde ayarlamaları gerekir. Kripto paraların yüksek oynaklığa sahip olması nedeniyle hem kullanıcılar hem de platformlar yüksek oranda kar/zarar yazabilir. Şayet platform riskini düzgün ayarlayamazsa ya da yanlışsız tercihler yapamazsa kullanıcıya mağduriyet yaşatabilir. Diğer bir açıdan, yeni bir alan olduğu için birtakım düzenleme eksikliklerinden kaynaklı boşluklar doğmaktadır. Bu boşluklar, ne yazık ki son periyotta yaşadığımız olaylara neden oldu.”

Ne Yapılmalı?

Çelik, son olarak kullanıcıların ne üzere tedbirler alması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Özellikle, süreç yapılacak olan kurumun finansal geçmişi, vergi levhası, ödenmiş sermayesi, platformun güvenliği ve soğuk cüzdan kullanımı sorgulanmalıdır. Bunların yanı sıra, para giriş çıkışını ezasız bir halde gerçekleştirebildiği ve gereken durumlarda profesyonel karşılıklar alabildiği kurumlar ortasından tercih yapabilir. Düzenleme geldikten sonra da hizmet verebilecek ve kaideleri sağlayabilecek platformlar tercih edilmelidir. Ek olarak, ferdî soğuk cüzdan kullanımı da düşünülebilir.”