Toparlanma Hızlı Oldu – Altın Fiyatında Son Durum

Kitco analisti Gary Wagner bugün Altın fiyatındaki toparlanmayı konu alan bir yazı kaleme aldı. Geleneksel olarak altın, doğrudan pozitif bir korelasyonla enflasyona tepki göstermiştir. Başka bir deyişle, daha yüksek enflasyon, tipik olarak değerli sarı metal için yükseliş piyasası duyarlılığı yaratır.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun dünkü raporu, Nisan ayında enflasyonun %0,8 arttığını ve bunun da yıllık enflasyon oranını %4,2’ye çıkardığını gösteriyor. Rakam 2008’den bu yana görülen en yüksek enflasyon seviyesine işaret ediyor. Bu durum aynı zamanda traderlar ve piyasa katılımcıları tarafından tipik olarak ters tepkilerle sonuçlanacak temel olaylar anlamına geliyor.

Rapor etkisi

Rapor, ABD hisse senetlerini düşüren finansal piyasalarda tahribat yarattı, ABD’de kredi enstrümanlarına dair getiriler yükseldi ve ABD dolarında yukarı yönlü güçlü bir hareket oldu. Aslında dolar, altın fiyatlandırmasında meydana gelen düşüş yüzdesinin yaklaşık iki katına çıktı. Olası bir açıklama, enflasyondaki artışın öncelikle yeni ve kullanılmış otomobillerin ve kamyonların maliyetindeki muazzam artıştan kaynaklandığıydı. Veriler, yeni veya kullanılmış bir otomobil veya kamyonun maliyetinin yaklaşık %10 arttığını gösterdi. Kısa sürede böylesine çarpıcı bir artışın birincil nedeni, otomobil üretiminde ihtiyaç duyulan mikro çip eksikliğine dayalı bir tedarik sorunuydu. Bu nedenle, bu tedarik zinciri sorunu büyük olasılıkla doğası gereği geçici olacaktır. Ancak, diğer bileşen gıdalardaki maliyet artışıydı. Bununla birlikte, bir tedarik zinciri sorunu da var. Ayrıca gıda maliyetleri daha uzun bir süre daha yüksek bir fiyat noktasını korumaya devam edebilir ve enflasyon oranı üzerinde sürekli ve sistemik bir etkiye sahip olabilir.

Yükselen enflasyon

Kriptokoin.com olarak belirttiğimiz üzere yükselen enflasyonla ilgili endişenin meşru ve gerçek bir endişe nedeni olduğuna inanan bir iktisatçılar grubu var. Dün konuştuğumuz gibi, 1949’dan beri dünyanın önde gelen küresel makro araştırma sağlayıcılarından biri olarak kabul edilen BCA araştırması, “Enflasyon korkusu sıra dışı değil. Çinli üretici fiyatları Nisan ayında yükseldi ve ithal enflasyon riskini artırdı” ifadesine yer veriyor. Dolar bugün hafif güç gösterirken, dünkü %0,75’lik artıştan farklı olarak, yalnızca %0,03’lük kesirli bir artış oldu. Eşzamanlı olarak ABD 10 yıllık Hazine bonosu faizleri %1,693’ten %1,657’ye düştü. Nötr dolar ve düşük faizlerin birleşimi, piyasa duyarlılığını dün gördüğümüz satış baskısından uzaklaştırdı ve altın vadeli işlemleri mütevazı bir kazanç elde etti.

Altın fiyatları

Altın vadeli işlem bazında, en aktif Haziran 2021 Comex sözleşmesi, bugünkü 3,90 $ (+% 0,21) artışla 1826,70 $’a sabitlendi. Sarı metal vadeli işlemleri dün güçlü bir satış gerçekleştirdi ve New York’taki işlemlerin kapanmasıyla bu düşük seviyelerden yaklaşık 20 $ altında 1813 $’a kadar düşük bir seviyede işlem gördü. Bu gelişme, dünkü satışın aslında tek seferlik bir olay olabileceğine inanarak altın boğalarına düşüşü satın alma teşviki verdi.

Teknik çalışmalarımız, altının şu anki 100 günlük hareketli ortalamasına dayanan 1.796,10 $’da son derece güçlü bir destek olduğunu gösteriyor. Ana direnç, 200 günlük hareketli ortalama olan 1845 ile 1854.50 $ arasında gerçekleşiyor.

Son olarak, hareketli ortalamaların konumuna baktığımızda, 21 günlük üstel hareketli ortalama 100 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkacak gibi görünüyor. 21 Nisan’da 50 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıktı. 200 günlük hareketli ortalama, mevcut fiyatlandırmanın üzerinde olduğu için hala düşüş eğilimindeyken, kısa vadeli hareketli ortalamalar kendilerini gerçek potansiyeli gösteren bir yükseliş formasyonunda hizalıyor. Bu durum Altın fiyatının önümüzdeki aylarda daha da yüksek seviyelere gelebileceğinin işareti olabilir.