Güney Kore’deki mali düzenleyicilerin, yatırımcılar tarafından yapılan denizaşırı havaleler için güncellenmiş bir düzenleyici çerçevenin başlatılmasını tartıştıkları bildiriliyor. Bu traderların, Güney Kore ve diğer ülkelerdeki farklı kripto para birimi borsalarında bulunan Bitcoin (BTC) fiyat boşluklarından yararlanarak büyük kârlar elde etmeye çalıştıkları iddia ediliyor.
Korea Times tarafından bildirildiği üzere, yeni kripto düzenlemeleri getirme kararı, ülkedeki ve denizaşırı yatırımcıların denizaşırı ticaret platformları aracılığıyla dijital varlıklar satın alıp satarak kripto para birimi “spekülasyonu” yaptıklarına dair “artan şüphelere” bir yanıt olarak geldi. Koreli kripto borsalarının Amerika Birleşik Devletleri ve diğer pazarlardakilerden yaklaşık %10 daha yüksek BTC fiyatları verdiğini belirtmekte fayda var.
Veriler, şüpheli havalelerin artmaya devam ettiğini de ortaya koyuyor. KB, Shinhan, Hana, Woori ve NongHyup dahil olmak üzere Güney Kore’nin 5 büyük bankasından elde edilen veriler, ülkedeki Çin vatandaşlarının 1-9 Nisan 2021 tarihleri arasında ülkelerine 72,7 milyon dolarlık havale yaptığını ortaya koyuyor. Mart 2021’de Çin vatandaşlarının Kore’ye gönderdiği toplam miktardan 8 kat fazla.
Bu gelişmelerin ardından, Mali Denetleme Servisi (FSS), Nisan 2021 Cuma günü çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantılar sırasında yetkililer, kripto para birimi “spekülasyonu” konusunda oldukça endişelendiklerini ve güncellenmiş düzenleyici yönergeler getirerek bunu önlemenin olası yollarını araştırdıklarını söylediler. Bu yeni yasalar, bankaların denizaşırı havaleler gerçekleştiren kuruluşlara karşı önleyici tedbirler almasına izin verecek.
Yapılan uluslararası ödemelerdeki artışın ardından Güney Kore’deki ticari bankaların bu transferleri izlemeyi sıkılaştırmaya başladığı bildirildi. Artık, transferlerin asıl amacını açıklayıp doğrulayamadıkları sürece, bireysel müşterilerin 50.000 dolardan fazla para göndermeleri engelleniyor.
Bununla birlikte kripto işlemleri için henüz belirlenmiş veya net bir düzenleme yönergesi bulunmamakta. Bu sınırlamalar nedeniyle yetkililer sadece şüpheli finansal işlemleri dikkatlice izlemeye çalışıyor ve daha sonra yerel bankacılık kurumlarına daha açık yönergeler sağlamaya çalışacaklar.
Bir hükümet yetkilisi, şunları söyledi:
“Yetkililer, burada kripto para piyasasında yasa dışı bir ticari faaliyetler olup olmadığını izlemeye devam edecek ve denizaşırı borsalar yoluyla yapılan yasa dışı eylemlerle sistematik olarak başa çıkmak için küresel kurumlarla birlikte çalışacaklar.”
Türkiye’de de kripto para düzenlemeleri gündemde
Dünya çapında kripto para birimlerine düzenleme getirilirken ülkemizde de aynı konu gündemde. Geçtiğimiz günlerde Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kripto para ödemelerine yasak konulacağını açıklamıştı. Bu yasak, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek.