TD Securities analistleri, değerli metalin yıla hayal kırıklığı oluşturan bir başlangıçtan sonra yeniden yön bulmaya başladığını belirtiyor. TD Securities analistleri, altın’ın 1.800 dolarda ana direncini test etmeye hazırlandığını söyledi. Ayrıca analistler, altın’ın kısa, orta ve uzun vadede göreceği seviyeleri paylaşıyor.
TD Securities stratejistleri: Altın fiyatları yılsonundan önce 1.900 doları test edebilir
TD Securities stratejistleri bir raporda, piyasaları yorumladı ve şunları söyledi:
Zorlu bir üç ayın ardından, spot altın yeniden yön bulmaya başlıyor ve yakında 1.800 dolar/ONS’un biraz üzerinde temel dirençle mücadele etmeye çalışabilir. Para yöneticileri, FED’in kolay paraya olan bağlılığını vurgulayan çok sayıda açıklamadan sonra, merkez bankasının ekonomi tam kapasitede çalışana, istihdam artmaya başlayana ve en sevdiği enflasyon ölçütü olan çekirdek PCE’ye kadar güvercin kalacağına inanıyormuş gibi görünüyor.
TD Securities analistlerine göre, çok sayıda enflasyon manşeti daha somut verilerle desteklenmeye başlayacağından, değerli metal fiyatları yılsonundan önce 1.900 doları test etmelidir. TD Securities stratejistleri konuya yönelik açıklamalarına şunları ekliyor:
Altın yatırımcıları, beklenenden daha güçlü ekonomik verilerdeki gelişme trendi ve yüksek emtia fiyatları nedeniyle yolda daha fazla enflasyon olabileceği sonucuna bir kez daha varabilir… Kanıtlar, altın’ın fiyat hareketinden en çok reel kurların sorumlu olduğunu gösterdiğinden, eğrinin büyük bir kısmındaki negatif getiriler, dünyanın yine 2021 yılı sonundan önce altın’ı 1.900 dolarda göreceğini gösteriyor.
TD Securities stratejistleri: Çok uzak olmayan bir gelecekte altın’ın 1.800 dolara hareket etmesi şaşırtıcı olmaz
Bununla birlikte altın, Federal Rezerv’in tüm dışarı çıkmadan önce rotada kalmasını ve uyumlu kalmasını sağlamak isteyecek. Piyasanın, faizlerdeki artışın daha uygun ekonomik verilerle yeniden canlandırılmayacağına ve FED’in faizlerin finansal koşulları olumsuz etkileyebilecek noktaya kadar yükselmesini önleyeceğine dair daha yüksek bir güven seviyesine sahip olması gerekecek.
ABD 10 yıllık Hazine getirilerindeki ani artışın tahvil piyasasını sakinleştirmesi ve altın fiyatlarının toparlanmasına yardımcı olması gereken aşırı bir tepki olduğu konusunda fikir birliği var. TD Securities stratejistleri konuya yönelik açıklamalarına şunları ekliyor:
Altın şu anda 50 günlük hareketli ortalamanın oldukça üzerinde ve kilit bir fib seviyesinin üzerinde… Mütevazı ve düzenli bir yukarı yönlü hareket ve daha az güçlü bir USD olasığı artıyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte altın’ın mütevazı bir şekilde 1.800 dolar seviyesinin kuzeyine hareket ettiğini görmek şaşırtıcı olmaz. Çünkü Mart ayında getiri arttığında eğri aşırı tepki vermiş gibi görünüyor. 1.800 doların aşılmasının ardından izlenecek kilit seviye, daha yüksek bir hareketi tetikleyebileceğinden ons başına 1.840 dolar olacak.
TD Securities stratejistleri altın için 2.927 dolar seviyelerinin görüldüğü zamanlara işaret ediyor
TD Securities’e göre, ileriye dönük altın’ın potansiyel bir ana itici gücü, enflasyon beklentilerinin sabitlenmesidir. TD Securities stratejistleri konuya yönelik açıklamalarına şunları ekliyor:
Sahadaki gerçekler hedeflenen enflasyonu gösteriyorsa ve Bay Powell, gelişmelerin geçici olduğunu ve planlandığı gibi uyum sağlamaya devam ettiğini söylüyorsa, FED ve daha geniş merkez bankası camiasının enflasyon eğrisinin gerisinde olduğuna dair korkular ortaya çıkabilir. Enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi de gelişebilir ve bu da altın için bir tetikleyici olur. Volcker öncesi döneme geri dönersek, politika faizleri yükselirken bile altın yükseliyordu. Bunun nedeni, o zamanki Federal Rezerv Başkanı William Miller’ın (8 Mart 1978-6 Ağustos 1979) başa çıkmamasıydı. Enflasyonla ilgili olarak sadece mütevazı bir sıkılaştırma eylemi gerçekleştirdiği için enflasyon yükselişe geçti. 1970’ler Amerika Birleşik Devletleri’nde yakın tarihte en yüksek enflasyon oranlarından bazılarını gördü. Ancak ekonomiyi kriter yapmak istemediği için para politikasını sıkılaştırma konusunda temkinliydi. Sonuçta ortaya çıkan negatif faiz ortamı, 21 Ocak 1980’de fiyatların cari dolar bazında 2.927 dolar/ONS’a yükselmesiyle rekor seviyeye altın’ı gönderdi.
Analistlere göre, ABD’nin bugün gördükleri ile Volcker öncesi dönem arasında benzerlikler var. Analistler altın için önümüzdeki on iki ay içinde 1.900 dolardan fazlasının olabileceğini belirtiyor.