Altın Piyasasında Neler Oluyor? Kim Satıyor, Kim Alıyor?

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yapılan son araştırmaya göre, mücevher ve fiziksel altın talebi nedeniyle, altın piyasası 2021’in ilk çeyreğinde temellerine geri döndü.

WGC: Yatırımcılar altın ETF’lerden kaçarken mücevher ve külçe satışları altın talebini artırıyor

Üç aylık Küresel Talep Eğilimleri raporunda WGC, değerli metale yönelik fiziksel talebin 2020’nin dördüncü çeyreğine kıyasla neredeyse hiç değişmeden toplam 815,7 ton olduğunu söyledi. Dünya Altın Konseyi araştırma başkanı Juan Carlos Artigas, Kitco News’e verdiği bir röportajda, altın piyasasını yorumladı ve şunları söyledi.

Yatırım talebinin fiyat üzerinde önemli bir etkisi olabilir, ancak aynı zamanda piyasanın diğer kısımlarında olanları tamamen göz ardı etmemelisiniz. Çünkü bu fiyat için destek oluşturabilir. Şu anda pratikte gördüğümüz şey bu…

2021 yılının ilk üç ayında ortalama altın fiyatları geçen yılın ilk çeyreğine göre %13 arttı; ancak bir önceki çeyreğe göre %4 azaldı.

Juan Carlos Artigas: Yenilenen tüketici talebinden gelen destek, altın’a önemli bir destek sağladı

Juan Carlos Artigas, araştırmanın, yatırımların altın destekli borsa yatırım fonlarından akması nedeniyle küresel altın yatırımının taktiksel konumlandırmadan uzaklaştığını gösterdiğini söyledi. Aynı zamanda tüketiciler, fiziksel metali mücevher, bar ve madeni para şeklinde satın almak için daha düşük fiyatlardan yararlanarak daha stratejik satın alımlar geliştiriyor. Juan Carlos Artigas konuya yönelik şunları söyledi:

Yenilenen tüketici talebinden gelen destek, altın’a önemli bir destek sağladı, aksi takdirde fiyat daha da düşebilirdi. Evet, yatırım talebinde çıkışlar gördük ancak diğer alanlarda da talepte pozitif artış görüyoruz.

Fiziksel külçe için yatırım talebine bakıldığında WGC, tüketicilerin yılın ilk üç ayında 2020’nin ilk çeyreğine kıyasla %36 artışla toplam 339,5 ton satın aldığını söyledi. Rapor, bunun en yüksek madeni para talep seviyesi olduğunu vurguluyor.

Altın fiyatındaki büyümenin temel nedeni nedir?

Analistler raporda, “Başta Çin olmak üzere kilit pazarlarda pazarlık avcılığı, altın fiyatı 2020 zirvesinden geri düştüğü için bu talep sektöründeki büyümenin ana itici gücüydü. Dünyanın dört bir yanındaki ekonomiler, pandeminin en kötü etkileriyle mücadele etmek için getirilen muazzam mali ve parasal teşviklere yanıt verdiğinden, artan enflasyonist baskılardan duyulan korku ek bir itici güç oldu.” dedi.

Fiziksel altın ve madeni para talebi, yatırım talebindeki önemli düşüşleri telafi etmeye yardımcı olur. Rapor, altın destekli ETF’ye yapılan yatırımın, 2020’nin ilk çeyreğinde görülen 299,1 ton girişe kıyasla dramatik bir düşüşle 1.77,9 ton çıkış olduğunu belirtiyor. Juan Carlos Artigas konuya yönelik şunları söyledi:

Enflasyonist beklentiler ve buna bağlı olarak daha yüksek faiz oranları beklentileri ortaya çıktıkça çıkışlar çeyrek boyunca hızla arttı. Analistler, bu büyüklükteki çıkışlara en son 2016 yılının 4. çeyreğinde, ABD büyüme ve faiz oranlarının beklenen seyrinin benzer bir yeniden değerlendirilmesinin yaşandığı bir dönemde tanık oldu.

Juan Carlos Artigas: Yatırımcıların altın’a döneceğini düşünüyorum…

Juan Carlos Artigas, 2021 yılının ilk çeyreğinde altın yatırım talebi ve buna bağlı olarak fiyatlar zorlaşsa da piyasanın yine de oldukça hızlı bir şekilde geri dönebileceğini söyledi. Carlos Artigas, yılın başında yükselen faiz oranlarının altın piyasası üzerinde önemli bir etkisi olduğunu, ancak bu rüzgarların yılın geri kalanında hafiflemeye devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Juan Carlos Artigas konuya yönelik şunları söyledi:

Merkez Bankası düşük faiz oranlarını korumaya devam ettikçe yatırımcıların altın’a döneceğini düşünüyorum. Tahvil getirileri sonsuza kadar artamaz. Bir noktada getiri çok yükselirse, FED’in faiz oranlarını sabit tutmak için devreye girmesini bekleriz.

Juan Carlos Artigas, tahvil getirileri yükselmeye devam etse bile artan enflasyon baskılarının reel faiz oranlarının tarihi düşük seviyede kalacağı anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

WGC ayrıca altın takı talebinde bir toparlanma bildirdi

WGC ayrıca altın takı talebinde bir toparlanma bildirdi. Verilere göre tüketiciler, 2020’nin ilk çeyreğine göre %52 artışla ilk çeyrekte 477,4 ton satın aldı. Bununla birlikte WGC, mücevher talebinin artmasına rağmen, salgın öncesi seviyelere geri dönmek için hala uzun bir yolu olduğunu söyledi. Juan Carlos Artigas konuya yönelik şunları söyledi:

Daha uzun vadeli karşılaştırmalar, mücevher talebinin nispeten düşük kaldığını ve önceki beş yılın 505.9 tonluk çeyrek ortalamasının altında kaldığını gösteriyor. Ve analistler, ortalama ilk çeyrek seviyelerinin de oldukça altında kalıyor.

Altın piyasasındaki desteğin üçüncü önemli ayağı, merkez bankası talebi olmaya devam ediyor. Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının ilk çeyrekte 2020’nin ilk çeyreğine göre %23 düşüşle toplam 95 ton altın aldığını söyledi.

Juan Carlos Artigas: Merkez bankalarının hala net altın alıcısı olmasını bekliyoruz

Merkez bankası talebi yıla yavaş bir başlangıç ​​gösterse de Juan Carlos Artigas, merkez bankalarının hala net altın alıcısı olmasını beklediklerini söyledi. Analistler raporda, “Küçük bir gelişmekte olan piyasa bankalarından büyük çaplı alımlar ve satışlar, genel merkez bankası talebini artırmaya devam etti” dedi.

WGC’nin ilk çeyrekte merkez bankası talebinde vurguladığı ilginç bir özellik, Japonya Merkez Bankası’nın, departmanlar arasındaki hükümet transferinin bir sonucu olarak altın rezervlerini 80 ton artırmasıdır. Juan Carlos Artigas konuya yönelik şunları söyledi:

Japonya’nın döviz rezervleri, merkez bankası ile Maliye Bakanlığı arasında tutuluyor ve bu altın alımı, ikincisinin döviz rezerv hesabına aktarıldı. Bu yeni bir satın alımdan ziyade hükümetler arası bir altın transferi olduğu için, rapor edilen merkez bankası 1. çeyrek için net talep rakamına dahil edilmedi.

WGC: Küresel altın arzı 2020’nin ilk çeyreğine göre %4 artışla 1.092 ton oldu

Juan Carlos Artigas, Japonya Merkez Bankası altın’ın faydalı olacağını düşünmeseydi hükümetin transferi yapmayacağını da sözlerine ekledi. Juan Carlos Artigas konuya yönelik şunları söyledi:

Merkez bankalarının altın’ın rezerv varlık olarak bir amacı olduğunu ve faydalı bir araç olabileceğini düşündüğünü görebiliriz.

Altın arzına bakıldığında WGC, küresel altın arzının 2020’nin ilk çeyreğine göre %4 artışla 1.092 ton olduğunu söyledi. Ancak, toplam maden arzı, üreticiler geçen yıl boyunca çalışmaya devam ettikçe aslında %4 artarak 851 tona çıktı.  Analistler, “İlk çeyrekte arzdaki genel düşüş, geri dönüşümün ve üreticinin altın piyasası için riskten korunmasının önemini gösteriyor” dedi.