Binance CEO’su CZ, Binance Smart Chain’deki Ethereum Taklitleri Hakkında Konuştu

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, merkeziyetsiz uygulamaları barındırmak için kendi blokzinciri olan Binance Smart Chain’i (BSC) piyasaya sürdükten birkaç ay sonra, şirket Ethereum’un alanını ve potansiyel olarak birtakım projelerin fikri mülkiyetini istila eden projeler ile doldu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Cuma günü Ethereal Virtual Summit’te yer alan Binance CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, bunların yenilikçi olmanın bir kesimi olduğunu söyledi:

“Ethereum blokzincirini icat etmedi. Ethereum, blokzincirini Bitcoin’den kopyaladı… Ve natürel ki beşerler Ethereum’da neyin tanınan olduğuna bakacak ve bunu BSC’ye kopyalamaya çalışacak.”

Bu durumun yeterli bir şey olabileceğini ima eden CZ, süreç hacminde Ethereum tabanlı Uniswap’i geride bırakan bir merkeziyetsiz borsa (DEX) olan PancakeSwap’e işaret etti:

“Uniswap muhtemelen otomatikleştirilmiş piyasa yapıcıyı, likidite havuzlarını vb. icat etti, bu şahane, lakin merkeziyetsiz bir dünyada kavramlarınız çok süratli bir formda kopyalanacak.”

Zhao daha sonra, tarihî olarak yüksek olan Ethereum ağ süreç fiyatlarının benzeri lakin daha âlâ eserler için bir açıklık yarattığını belirtti:

“Dürüst olmak gerekirse, süreç başına 100 dolar üzere bir maliyete sahip bir blokzincirinde kalırsanız, o kadar çok kullanıcı elde edemezsiniz.”

Kaynak: BitInfoCharts

BSC, Eylül ayındaki lansmanından bu yana daha düşük fiyatlar ve daha süratli süreç vaadiyle Ethereum DeFi trader’larını kendine çekmeyi başardı.

Ethereum’un öncü statüsünün farkında olan ve BSC üzerine proje inşa eden geliştiriciler, Euler Beats, Hashmasks ve CryptoPunks üzere Ethereum tabanlı projelerin Musical Beats, Bashmasks ve Binance Punks isimli BSC versiyonlarını oluşturdular ve kökenlerini gizlemek için de çok bir uğraş sarf etmediler.

CZ konuşmasını ayrıntılandırdı:

“Bu şununla tıpkı şey: ABD’de birtakım startup projeleri popülerse ve Çin’de engellenmişse, bilin bakalım ne olacak? Çinliler, Çin içinde bir kopya yapmaya çalışacaklar. Çin çok büyük bir pazar, dünya nüfusunun beşte biri üzere. Ve neden olmasın, değil mi? Bu yüzden Google’ın bir kopyası var, Facebook’un bir kopyası var, Twitter’ın bir kopyası var, hayal edebileceğiniz çabucak hemen her şeyin bir kopyası var, PayPal’ın bir kopyası var. Yani bu hayli doğal. Ve kavramları korumak imkansız. Telif hakkı maddelerinin, patentlerin işe yaradığını düşünüyorum, fakat çoklukla çok zordur.”

CZ’nin argümanı, merkezi bir aktörden fazla dağıtılmış bilgisayar ağları tarafından sürdürülen blok zinciri tabanlı eserler üzerinde telif hakkı uygulamasının pratikliği ve istenebilirliği ile ilgilidir. Lakin, taklitler yaratmanın potansiyel yasadışılığını ortadan kaldırmaz.

ConsenSys Genel Danışmanı Matt Corva geçtiğimiz Mart ayında bu durumun fiyatsız bir lisans manasına gelmediğini söylemişti:

“İnsanlar merkeziyetsizliği yalnızca kurallardan ve haklardan büsbütün feragat etmekle bir tutuyor. Tüm işlerini ve eserlerini kopyalayıp yapıştırmak ve kendi markanız altında yayınlamak fiyatsız bir lisans değildir.”

Sahipliği gösteren ve kripto para iktisadının değerli bir modülü haline gelen bir blokzinciri aracılığıyla doğrulanabilen eşsiz dijital varlıklar olan DeFi ve NFT’lerle, savaş sona ermekten çok uzak görünüyor.