Türk Bitcoin ve Altcoin Yatırımcıları Dikkat! Sistem Değişiyor

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı, “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” raporunda, Bitcoin ve altcoin projeleri ile ilgili yeni bir detay ortaya çıktı.  Meclis’in “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” raporunda diğer ülkelerin kripto paradan aldıkları vergiler de konu edildi. Raporda, bu enstrümanın vergiye dahil olmasıyla hükümetlerin yaklaşımlarının olumluya döneceği üzerinde duruldu.

Türk Bitcoin ve altcoin piyasasında vergi gündemde!

Milliyet’in haberine göre, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı, “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” raporunda dünyada ve Türkiye’de Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların statüsü ve yasal düzenleme girişimleri de ele alındı. Raporda, “Bitcoin’in vergiye tabi olabilme ihtimali, hükümetlerin Bitcoin’e olan yaklaşımlarını pozitif şekilde etkilemektedir” tespiti yapılırken, Brezilya, Kanada, Finlandiya, Bulgaristan ve Danimarka’nın vergi düzenlemesini hayata geçirdiği anlatıldı. Singapur’un ise bir adım daha ileri giderek kripto para alışverişlerinden katma değer vergisi dahi aldığı kaydedildi.

Türkiye’de ise kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılamayacağına değinilen raporda, BDDK ve Merkez Bankası’nın bu yöndeki açıklamalarına yer verilerek, 30 Nisan 2021’de yürürlüğe girecek, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetmeliğe” vurgu yapıldı. Raporda, bazı ülkelerin kripto paralarına ilişkin yasal düzenleme girişimleri özetlendi.

TBMM: Kripto paralar yatırım ya da spekülasyon aracı olarak kullanılıyor

Raporda, Bitcoin’le ilgili Türkiye’de ilk açıklamanın 25 Kasım 2013’te BDDK tarafından yapıldığı, gözetim ve denetiminin mümkün olmadığı tespiti aktarıldı. 16 Nisan 2021’de Merkez Bankası’nın duyurusuna yer verilen raporda, devletin tavrının “kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabının bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır” şeklinde olduğu anlatıldı.

Raporda, Bitcoin ve altcoin projelerinin ödeme aracı olamayacağını düzenleyen, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetmeliğin” 30 Nisan 2021’de yürürlüğe gireceği anımsatıldı. TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı raporda kripto paraların, yüksek oynaklık nedeniyle güvenilir ödeme aracı olmadığı, yatırım ve spekülasyonda ise avantajlarının bulunduğu değerlendirildi. Raporda, dezavantajları ve riskleri değerlendirildiğinde, birçok kripto paranın yüksek oynaklık sebebiyle güvenilir bir ödeme aracından daha ziyade yatırım ya da spekülasyon aracı olarak kullanıldığı tespiti yapıldı.

Raporda, kripto paraların dezavantajları ve riskleri açıklandı

Raporda, her geçen gün yeni kripto para birimlerinin ortaya çıktığı belirtilerek, Bitcoin ve altcoin projelerinin avantajları ve dezavantajları sıralandı:

Avantajlar

  • 7/24 işlem yapabiliyor
  • Kişisel bilgileri açıklama zorunluluğu yok
  • Düşük maliyetli

Dezavantajlar

  • Kamu otoritelerinin kısıtlı müdahalesi
  • Şeffaflık problemi
  • Yasal riskler
  • Sürdürülebilirlik
  • Oynaklık